Doelen stellen: (hoe) doe je dat nog?

Doelen stellen: (hoe) doe je dat nog?

Doelen stellen: (hoe) doe je dat nog?

De lente is de periode bij uitstek om uit je ‘cocon’ te kruipen en jezelf te vernieuwen. Wollen vesten, verhullende winterjassen, dikke sjaals: geen lagen waar je nog op zit te wachten. Het liefst onttrekken we ze dan ook volledig uit het zicht, om plaats te maken voor het lichte en luchtige spul: katoen, linnen, zijde.

Ook in mentaal opzicht verandert er iets rond deze tijd van het jaar. We nemen onze garderobe kritisch onder de loep, maar ook andere zaken, zoals ons huis, onze baan, onze relatie(status) en misschien ook wel onszelf en onze gedragspatronen. Wat voldoet nog, wat nemen we mee naar het nieuwe seizoen en wat moet eigenlijk in een vuilniszak? Marie Kondo, opruimgoeroe en schrijfster van de bestseller Opgeruimd, is vooral voorstander van de vuilniszak. Volgens haar kampen we met een overschot aan spullen waar we eigenlijk weinig plezier aan beleven. We bewaren ze om verstandelijke reden – het zou nog een keer van pas kunnen komen, het is nog niet stuk en let wel, we hebben er ooit voor betaald. Gevolg is dat voorwerpen die ons wel een ‘spark of joy’ geven de ruimte moeten delen met een enorme hoeveelheid spullen met een neutrale of zelfs negatieve energie, wat volgens Kondo een weerslag heeft op de kwaliteit van ons leven. Het al of niet ervaren van een spark of joy zou dan ook doorslaggevend moeten zijn bij alles wat je aanschaft, bewaart, neerzet en draagt.

Als we deze filosofie zouden doortrekken naar het fenomeen ‘doelen stellen’, dan hebben we lak aan SMART (Specifiek, Meetbaar, Actiegericht, Resultaatgericht en Tijdgebonden), het doel is gewoon het pad van de plezierspetters te volgen. Plezierspetters zijn dan mini-oplevingen; situaties, beelden, gedachten, geluiden die ons blijmoedig, energiek en hoopvol stemmen. Waar we terecht komen weten we niet op voorhand, maar ongetwijfeld op een plek met nog meer plezierspetters. Misschien wel de bron.

Wat jou een spark of joy geeft is uiteraard persoonlijk. Het kan van alles zijn: een plaatje in een tijdschrift, een tekst op de muur, een flard van een gesprek, een beeld dat zich ineens aan je opdringt. Het is alsof er een deur op een kiertje opengaat, je kijkt naar binnen en voelt dat je daar naar binnen wilt, zonder enige twijfel. Er komt energie vrij, en allerlei ideeën en plannen borrelen in je op. Dat is een heerlijk gevoel. Maar het druist soms wel tegen de heersende standaard in. Iedereen heeft weleens meegemaakt dat je oprecht enthousiast was over iets, waarna anderen je aankeken met een blik van ‘Wat is er met jou?’. Het verstand zou dan zeggen: ‘De meerderheid verwerpt deze gedachte, inbinden dus’.  Maar waarschijnlijk ben je er al achter dat je juist dat stemmetje af en toe moet negeren.

Verder kun je snel verward en ontmoedigd raken als je het pad van de plezierspetters probeert te volgen maar niet tegelijkertijd afrekent met datgene wat jou geen spark of joy geeft. Durf daarom ook afscheid te nemen, van mensen, van projecten, van banen, van fases in je leven: zij hebben hun nut gehad, al was het alleen maar om je te laten zien waar je in ieder geval geen behoefte aan hebt.

Laat alles wat mogelijk een plek mag krijgen in je huis door je handen gaan, adviseert Kondo. Hou niet aan zaken vast omwille van hun (sentimentele) waarde, maar ervaar wat het nu met je doet. En zo is het ook met het inrichten van je leven: kijk, ruik, proef, luister en voel, en je zal weten wat je te doen staat.

Linda van den Driessche

Psycholoog & auteur ‘Kracht voor Tien’ (2016, uitgeverij Business Contact)

4 Reacties

 1. Gijs Michels 3 jaar geleden

  Leuk helder artikel als superchaot in bepaalde opzichten (niet in mijn werk) heb ik met plezier het boek van Marie Kondo gelezen op aanraden van een van mijn relaties.
  Vooral de spark of joy is sterk in je artikel , ik kom de laatste weken wel dit soort dingen tegen.
  Ik zit in een metro en wordt plotseling gebeld door een goede relatie met een excel probleem, ze is blij dat ze hoort dat ik dan door amsterdam reis en mijn tocht kan onderbreken om langs te komen.
  Ik kon haar dus blij maken , ik zelf werd ook blij dat ik haar probleem snel kon oplossen. Ze was in de veronderstelling dat ik over een paar dagen in Amsterdam kon zijn.

  veel succes met je andere artikelen.

 2. Linda van den Driessche 3 jaar geleden

  Leuk om te lezen over jouw sparks of joy, Gijs!

 3. Marjon Verhoef 3 jaar geleden

  Mooie blog Linda, goed geschreven en leuk om te lezen!

  • admin 3 jaar geleden

   Dank je wel, Marjon!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*