(Hoe) verwezenlijk jij je dromen?

(Hoe) verwezenlijk jij je dromen?

Just do it. Met deze reclameslogan zette Nike zijn sportschoenen op de kaart: het marktaandeel in de Verenigde Staten steeg van 18 naar 43 procent. De slogan – meestal afgebeeld naast een glanzend en gespierd lichaam van een topatleet in actie – geldt als een van de meest succesvolle allertijden. Het zou tevens het antwoord kunnen zijn op de hierboven staande vraag. Hoe verwezenlijk je je dromen? Just do it.

Gewoon de stoute schoenen aantrekken, was dat maar genoeg. Ja, als het hardlopen betreft, en je hebt echt geen zin, dan wil het nog weleens helpen om in ieder geval je sportschoenen aan te trekken. Negen van de tien keer zal je dan gewoon gaan. Maar als je iets wezenlijks aan jezelf of je leven wil veranderen, vereist dat – behalve het nemen van een eerste stap – ook stretching (van je comfortzone) en spieropbouw (oftewel het ontwikkelen van nieuwe vaardigheden en competenties).

Maar dat is toch juist leuk en uitdagend? Zo worden we inderdaad geacht te denken. Maar sinds wanneer is het leuk om tegen je eigen beperkingen aan te lopen, je onzeker te voelen, weinig resultaat te boeken en te moeten constateren dat anderen veel verder zijn dan jij? Spierpijn is niets vergeleken met het lijden dat gepaard gaat met het verwezenlijken van dromen.

Het is dan ook een optie om je dromen gewoon over te laten waaien. Dat is geen gemakzucht, het is eerder slim en pragmatisch. Je zult ervan versteld staan hoe gemakkelijk bepaalde ‘dromen’ weer uit beeld verdwijnen als je er geen aandacht meer aan besteedt. Just don’t.

Maar je hebt ook dromen die niet overwaaien, hoe hard je ze ook negeert. Ze blijven je achtervolgen en wekken een onstuitbaar verlangen op. In dat geval zit er niets anders op dan ze achterna te gaan.

Maar dan moet je het ook goed doen. Je moet bereid zijn iedere dag een aantal uren te besteden aan jouw droom. Verwacht daarbij niet de aanmoediging en coaching die topatleten krijgen, je moet het helemaal op eigen kracht doen. Ook staan er geen fans of supporters te juichen, men is wellicht in het geheel niet onder de indruk. Maar dat zegt nog niets over je kansen. De aanhouder wint, en dat geldt ook – of vooral – voor het verwezenlijken van dromen en idealen. Just hang in there.

Het bijzondere van dromen is ook dat ze steeds groter worden. Vaak zie je zelf niet hoe ver je bent gekomen omdat je continu gefocust bent op je immer groeiende droom. Kijk daarom soms ook even terug, waar je vandaan komt. Zie de meters die je hebt afgelegd, de vorderingen die je gemaakt hebt. Sta er bij stil en geniet ervan. Just enjoy.

En terwijl je bezig bent je dromen te verwezenlijken, zijn er genoeg andere dingen om voor te leven, zaken die even belangrijk zijn of misschien wel belangrijker. Just notice. 

Linda van den Driessche

Psycholoog & auteur van ‘Kracht voor Tien’ (2016, Uitgeverij Business Contact)

0 Reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*