(Hoe) blijf je zakelijk interessant op oudere leeftijd?

(Hoe) blijf je zakelijk interessant op oudere leeftijd?

(Hoe) blijf je zakelijk interessant op oudere leeftijd?

We worden steeds ouder en daar doen we ook moeite voor.  We eten gezond, doen volop aan sport, bestrijden stress met mindfulness en proberen op deze wijze ons leven enkele jaren of misschien wel decennia te rekken. Oud worden? Ja graag.

Maar oud zijn? Of eruitzien naar je leeftijd? Nee, bedankt. Niet eerder is ouderdom in onze Westerse historie, of welke historie dan ook, zo’n ‘ding’ geweest. En geen leuk ding. Gezien de toenemende vraag aan ingrijpende schoonheidsoperaties zou je denken dat sommige mensen liever dood dan oud gevonden worden.

Ook zakelijk is er niets aantrekkelijks aan een hoog cijfer op de teller. Vijftigers en zestigers vragen zich af of ze hun leeftijd wel moeten vermelden op hun cv, een idee dat soms ook bij veertigers opkomt, en zelfs dertigers voelen zich in bepaalde branches aan de belegen kant. Ik wist niet dat twintigers zich ook al oud konden voelen, totdat ik in de Bart Smit de vaste medewerker sprak. Twee piepjonge vakantiemedewerkers die hij moest inwerken bleken samen net zoveel te verdienen als hij alleen. Dit feit had de twintiger de stuipen op het lijf gejaagd. ‘Straks willen ze nog mensen van haar leeftijd!’ zei hij wijzend op mijn 5-jarige dochter.

Wat is het toch dat we denken dat ouder ‘minder’ is? Je zou zeggen dat een groot aantal jaren meedraaien op de arbeidsmarkt zo zijn voordelen heeft: meer ervaring, een groter netwerk, meer relativeringsvermogen, een schat aan levenswijsheid. Maar volgens een onderzoek van het CBS bestaan er wel degelijk negatieve vooroordelen met betrekking tot oudere werknemers: ze worden gezien als minder flexibel, duurder, minder competent als het gaat om het invoeren van nieuwe technologieën en met een lagere bereidheid tot het volgen van opleidingen. Overigens bleken met name jongere werknemers deze opvattingen te hanteren, terwijl oudere werknemers op hun beurt weer negatiever oordeelden over jongere werknemers (zij zagen hen als minder stressbestendig, vaker ziek, minder loyaal en minder nauwkeurig). Samenvattend zou je kunnen zeggen dat men het meest positief oordeelde over de leeftijdsgroep waar men zelf deel van uit maakte.

En hoe zit het met de prestaties van ouderen? Op dit moment voeren Hillary Clinton (68) en Donald Trump (70) een verhitte strijd om het leiderschap over een van de meest invloedrijke landen van de wereld: bepaald geen baantje als ‘senior nog iets’ zonder beslissingsbevoegdheid. Ook wetenschappers zijn steeds ouder als ze de Nobelprijs winnen: baanbrekende ontdekkingen worden in toenemende mate op latere leeftijd gedaan. De gemiddelde leeftijd om de prestigieuze prijs te winnen ligt inmiddels rond de 65. Tenslotte bleek uit het jaarlijkse onderzoek van magazine Harvard Business Review dat het merendeel van de ‘100 best performing CEO’s in the world’ in de leeftijdscategorie 60-65 valt (slechts 4 procent is onder de 50).

Nee, dat je na je vijftigste zakelijk, wetenschappelijk of politiek minder interessant zou zijn, lijkt niet te stroken met de feiten. Natuurlijk, als je weinig (zelf) vertrouwen uitstraalt, jezelf uit de markt prijst en/of vindt dat je nu wel uitgeleerd bent, dan ben je zakelijk minder interessant, maar dat geldt voor alle leeftijdscategorieën.

Wees daarom trots op je leeftijd, of je nu 20, 50 of 80 bent. De jaren die achter je liggen hebben je gemaakt tot de persoon die je nu bent. En kijk met een nieuwsgierige blik naar mensen van andere generaties – ouder of jonger – wat hebben ze te bieden? Wat kan jij van hen leren?

Samen staan we sterk. Het lijkt een oubollige uitdrukking, maar de meest succesvolle teams zijn – volgens teamrolexpert en econoom Belbin – altijd nog heterogene teams, teams met mensen van verschillende afkomst, leeftijd, met hun eigen expertise en unieke kwaliteiten.

 

Linda van den Driessche

Assessmentpsycholoog & auteur van Kracht voor Tien

7 Reacties

 1. René 3 jaar geleden

  En zo is het maar net. Elke leeftijd heeft zo zijn voordelen.

 2. Gert M. 3 jaar geleden

  Dank voor je artikel.
  Ik ben 57. Ik voel me 34, nou ja, 41 dan.
  Ik heb pas een paar jaar het idee dat ik ‘echt’ kan relativeren, 100X makkelijker en sneller verbanden kan zien, nog intuïtiever ben dan ik al was en authentiek gedrag vertoon. Misschien had ik en gebruikte ik deze eigenschappen al heel lang, nu ben ik me er bewust van.
  Mijn volwassen zelfstandige kinderen zorgen er wel voor dat ik nieuwe technologie, nieuwe maatschappelijke ontwikkelingen en inzichten moet ademen. Zo heb ik samen met mijn dochter een vernieuwende en echt ander concept voor iets ontwikkeld en daarbij hebben we het principe van bijvoorbeeld zoiets als tinder als idee meegenomen, (zou ik zelf niet zo 123 aan gedacht hebben). En we hebben ingesleten (traditionele) paden min of meer behouden doch met nieuwe technische mogelijkheden veel eenvoudiger en efficiënter gemaakt.
  Hoewel ik nog steeds het beste presteer in mijn eigen bedrijfsomgeving probeer ik weleens een opdracht te scoren. Je artikel bood me twee inzichten: 1. de meerwaarde van ouder, en wellicht wijzer zijn, wordt in CV’s in 99 van de 100 gevallen niet benut en dat komt, naar mijn mening, door het gebruik van standaard opmaak, standaard argumenten en een standaard motivatie en 2. veelal worden ‘we’ beoordeeld, op (digitaal) papier wel te verstaan, door ‘de andere generatie’, jong door oud en oud door jong, waarbij de balans denk ik/vermoed ik weleens kan zijn oud door ‘heel’ jong.
  Dit is wat je bij losmaakte met je artikel.

  • Auteur
   admin 3 jaar geleden

   Wat een inspirerend verhaal over hoe je met je kinderen samenwerkt! Dit is echt the best of both worlds. En bedankt voor je interessante inzichten.

 3. Ed Bontenbal 3 jaar geleden

  Beste Linda
  Heel mooi en pakkend geschreven. Heb zelf ook wel eens die gedachten over ouder worden en met jouw verhaal is het goed te relativeren. Bedankt. Gr Ed.

 4. Auteur
  admin 3 jaar geleden

  Dank je wel, Ed! Groet, Linda

 5. Cor Bravenboer 3 jaar geleden

  Mooi stuk en wat mij ( 66 ) midden in de roos. Soms ontmoet ik gezonde leeftijdgenoten die zich gedragen alsof hun leven al voorbij is. Zelf wil ik nog leven en ondernemen vanuit mijn eigen authentieke drijfveren. Daarnaast realiseer ik me ook dat het niet alles vanzelfsprekend is en ben ik dankbaar dat ik die mogelijkheden heb.

  • Auteur
   admin 3 jaar geleden

   Mooi, Cor!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*